Produkter & avfall

Vår miljödiplomerade förening reflekterar aktivt över resursförbrukningen. Återbruk och delning är centrala ledord för varje medlem som vill bidra till mindre resursslöseri och överkonsumtion. Hållbara val, tagna med hänsyn till miljö och klimat, är ofta även bra för ekonomin. 

För kolonisten finns det flera områden – utöver det direkt naturnära – där kloka val kan minska belastningen på både miljö och plånbok:

Byggmaterial och färg bör väljas med omsorg. Idag genererar byggsektorn oerhörda mängder avfall, och att som kolonist vara återhållsam när det gäller att slänga och köpa nytt är en självklar besparing. Återbruk och delning av alla slags material uppmuntras! Dagens konventionella målarfärg är en stor källa till mikroplaster i naturen, se gärna vidare under rubriken “byggnadsvård” nedan för goda alternativ.

Möjlighet att källsortera avfall finns på koloniområdet. Om sorteringen sköts rätt minskar mängden blandat avfall, vilket i sin tur kan leda till minskade kostnader för sophämtning.

Plast är oftast av fossilt ursprung och hör inte hemma i den miljövänliga trädgården. När plast i naturen bryts ner till mindre partiklar kan det tas upp och skada växter, djur och människor.

Endast hushållskemikalier med låg miljöpåverkan för disk, tvätt och rengöring får användas i föreningen – gråvattnet som då bildas kan användas för bevattning.

Byggnadsvård – traditionella metoder för miljö och historia (och plånbok!)

Grattis, kolonist, du vårdar ett kulturarv! Östra sommarstaden i Malmö grundades 1921, vilket en del av bebyggelsen stolt skvallrar om. Över hundra år av liv, modernisering och ändrade behov sätter sina spår, men många håller nog med om att det finns ett värde i att bevara den karaktär som rådde när området var nytt. Traditionella byggmetoder och material rimmar dessutom mycket väl med dagens skriande behov av ekologisk hänsyn. 

MATERIAL

I föreningen är grunden för ett hållbart koloniliv nu lagd. Att lyfta frågan om hur vi bygger är att kratta för höjda ambitioner i miljöarbetet. Återbruk och naturliga material bör vara förstahandsval när stugan ska renoveras. Sten, lin, kork, ull och tegel är naturliga material med låg miljöpåverkan, friskt virke och annat byggmaterial kan återanvändas. Ett gott alternativ till tryckimpregnerat virke är kärnvirke av furu, lärk och biofiberbaserat organowood. När vi restaurerar istället för att köpa nytt gör vi både miljön och plånboken en tjänst. De äldre fönstren med träbågar kanske ser risiga ut efter eftersatt underhåll, men ofta kan de räddas:

https://byggnadsvard.se/hallbara-fonster-med-ratt-underhall/

renovera-dina-gamla-fonster-med-karlek-linolja-och-kitt-istallet-for-att-byta-ut-dem

Att skänka/sälja överblivet material inom föreningen skapar verkligen många positiva ringar på vattnet!

FÄRG

Idag är modern färg (som akrylat, latex och alkyd) standardval för de flesta – men kan mikroplaster och miljöskadliga lösningsmedel verkligen vara “moderna”? Dagens färgtyper har visat sig vara den största utsläppskällan av mikroplaster i världshaven, med sannolikt mycket negativa konsekvenser för världens ekosystem. För inte alltför längesen, innan petrokemi-industrins dominans, såg konventionerna annorlunda ut. Det finns alltså goda alternativ till den fossilbaserade färgen! 

Linoljefärg och slamfärg är baserade på naturliga ämnen, utan akrylat- och alkydfärgernas plast och kemiska tillsatser, och lämpar sig väl på koloniområdets stugor och trädgårdsinredning. De är beprövade och kan underhållas, de flagnar inte och behöver inte skrapas av vid ommålning – att borsta bort smutsen räcker. Plastfärg, som akrylat, skapar en hinna som är alltför tät, vilket gör att fukt som hittar in mellan träfasad och färglager skadar träet med tiden. Slam- och linoljefärg tränger istället in i träet och skyddar det, samtidigt som fukt tillåts vandra genom färgskiktet. Då tar färgen – istället för träet – åldrandets smällar, vilket underlättar underhållet av byggnaden. Lera, silikat och äggoljetempera är andra exempel på färgtyper med naturlig bas, och på exempelvis Svenska byggnadsvårdsföreningens webbplats finns mycket att ta del av i ämnet.

Vårt koloniområde anlades innan de moderna färgerna uppfanns och blev standard, och att använda traditionella färger är också ett sätt att värna den kulturhistoriska miljön.